BTW tarief voor contactlenzen ook omhoog

BTW tarief omhoog

Vanaf 1 oktober 2012 is het nieuwe BTW tarief van 21% ingegaan. Deze BTW verhoging van 19% naar 21% geldt voor goederen en diensten. Op contactlenzen moet dit tarief dus ook doorgevoerd worden. Alle ondernemingen in Nederland zijn verplicht deze verhoging door te voeren, waardoor ook aanbieders van contactlenzen met deze prijsstijging te maken hebben.

 

Naar verwachting van de Detailhandel Nederland, hoeft de consument hier in het begin weinig van te merken. De eerste maanden zullen veel aanbieders naar alle waarschijnlijkheid de extra kosten welke de BTW verhoging met zich mee brengt voor eigen rekening nemen. Voor het doorbereken van de BTW verhoging naar de klant, zijn vaak veel aanpassingen nodig welke niet makkelijk door te voeren zijn in de bedrijfsvoering. Naar verwachting zal vanaf januari 2013 bij de meeste winkeliers de BTW verhoging in de consumentenprijzen verwerkt zijn. Volgens de ING bank zal een huishouden er deze verhoging gemiddeld 180 per jaar extra gaan kosten. In 2014 zal dit bedrag oplopen naar 330 euro per jaar.

 

Hoge inkomens

De prijsstijging zal het meeste gemerkt worden bij huishoudens met hoge inkomens. Deze huishouden besteden relatief meer aan luxe goederen en vaak minder aan zaken zoals eten en drinken. Het lagere BTW tarief wat gehanteerd wordt voor levensmiddelen en medicijnen van 6% blijft gelijk.

 

Verschillende tariefen

De vastgestelde BTW kent verschillende tarieven. Over het algemeen geldt het tarief van 21%. Bij sommige goederen en diensten is een verlaagd tarief van 6% vastgesteld. Wanneer een ondernemen zaken doet met het buitenland, is in sommige gevallen het tarief van 0% BTW van toepassing. Een aantal goederen en diensten zijn zelfs vrijgesteld van btw, waardoor hierover geen BTW berekend wordt. De BTW voor deze goederen en/of diensten zijn niet aftrekbaar als voorbelasting. Wanneer er goederen of diensten worden verkocht met verschillende BTW tarieven, moet hier in de administratie rekening worden gehouden. In de meeste kassasystemen worden deze verkopen en verschillen in BTW automatisch gesplist.

 

21% btw

Sinds 1 oktober 2012 is het algemene BTW tarief verhoogd van 19% naar 21%. Voor sommige zaken geldt een aparte overgangsregeling. Meer informatie hierover is op te vragen via de BelastingTelefoon.

6% btw

Het verlaagde BTW tarief is 6% welke geldt voor onder andere etenswaren en sommige diensten. Meer informatie is te lezen op Goederen met 6% btw en Diensten met 6% btw.

0% btw

Het 0% tarief geldt voor een aantal goederen en diensten. Er wordt dan geen BTW berekent, maar btw die betaalt wordt over de uitgaven, kunnen wel als voorbelasting worden afgetrokken. Het 0%-tarief kan gelden wanneer er bijvoorbeeld zaken wordt gedaan met buitenland.