Nachtlenzen blijken ook een positief effect bij kinderen te hebben

Nachtlenzen bij kinderen

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het dragen van nachtlenzen bij kinderen tussen de 8 en 14 jaar het verslechteren van de ogen kan verminderen. Dit effect was al langer bekend bij volwassenen, maar lijkt bij kinderen ook te werken.

 

Nachtlenzen zijn contactlenzen die, zoals de naam al aangeeft, ’s nachts gedragen worden. Tijdens het slapen worden de ogen door de lenzen gecorrigeerd. Overdag is het dan mogelijk om zonder het dragen van lenzen of een bril scherp te zien. Deze lenzen zijn ideaal voor personen die vaak last hebben van droge ogen. Daarnaast dragen de lenzen natuurlijk ook bij aan het comfort voor bijvoorbeeld tijdens het sporten.

 

Contactlensspecialist

De contactlensspecialist kan beoordelen of nachtlenzen geschikt zijn voor de ogen. Helaas zijn deze lenzen niet voor elke correctie geschikt. Deze lenzen hebben bijvoorbeeld alleen effect bij min-sterktes tot -4,00. De eerste tijd wanneer de lenzen gedragen worden, zullen er regelmatig controles nodig zijn. Gezien de ogen moeten wennen aan het dragen van dit type contactlenzen, houd de specialist dit goed in de gaten. De eerste controle zal na een aantal nachten plaatsvinden, hierna volgt nog een controle na een week en na een aantal weken. Houd hier dus rekening mee wanneer er gestart wordt met het dragen.

 

De speciale lenzen voor ’s nachts bestaan al geruime tijd voor volwassenen, maar zijn sinds kort ook beschikbaar voor kinderen. Het effect van de lens bij volwassenen is dat de bijziendheid tijdelijk afneemt. Bijziendheid is het wel goed kunnen waarnemen met de ogen van dichtbij, maar niet van veraf. Volwassenen moeten de lenzen permanent ’s nachts blijven dragen, omdat het hoornvlies volgroeid is en zijn oorspronkelijke vorm weer snel terugkrijgt. Bij kinderen lijkt het effect wel van permanente aard. Dit heeft te maken met het feit dat het hoornvlies nog niet volgroeid is. Hierdoor kan de verslechtering van het oog door het gebruik van nachtlenzen vertraagd worden.