Artis olifant Win Thida krijgt contactlens

Artis olifant krijgt contactlens op oog

Artis olifant Win Thida verblijft krijgt een contactlens. De olifant kreeg tijdens het stoeien met andere olifanten een tak in haar oog, waardoor het hoornvlies beschadigd was geraakt. Hierna kreeg ze last van een tranend oog. De dierenarts Anne-Marie Verbruggen, gespecialiseerd als oogarts voor dieren, zag dat ze haar oog niet meer open kon houden en dat ze erg veel pijn had. Anne-Marie constateerde een wond aan het hoornvlies van de 44-jarig Aziatische olifant Win Thida. De olifant had al enige tijd voor het ongeluk last van haar linkeroog, maar het wat nog niet nodig om deze te opereren.

 

Uniek in Europa

Een contactlens bij een olifant is uniek, Win Thida is de eerste olifant in Europa waarbij een lens geplaatst is. Zo is zij de eerste olifant met een optisch hulpmiddel in Europa. Bij andere dieren zijn eerder contactlenzen geplaatst en gebeurd dit vaker. Anne-Marie heeft eerder contactlenzen bij paarden ingebracht. Om de contactlens in te kunnen brengen, moest de olifant staand worden verdoofd. Dit omdat olifanten door hun gewicht niet lang kunnen liggen gezien de ademhaling dan belemmerd wordt. Door eerdere trainingen met de olifant, werkte Win Thida gelukkig goed mee.

 

Het plaatsen van de contactlens duurde ongeveer een uur en is helemaal geslaagd. De operatie vond in Artis plaats. Tijdens de operatie moest Anne-Marie op een ladder staan om bij het oog van Win Thida te kunnen komen. Na de ingreep ging het gelukkig direct beter met Win Thida. Ze kan haar oog gelijk beter open houden. Door het plaatsen van de contactlens, krijgt het oog de tijd om eronder beter te genezen. De wond op het hoornvlies zal langzaam beter worden, zo verwacht de dierenarts.

 

De olifant is inmiddels alweer een poosje onder de andere olifanten en loopt weer vrolijk tussen de andere Aziatische olifanten rond op het perk in Artis.

Speak Your Mind

*